Het horizontale evenwicht; train je oog.


Hierboven zie je 2 foto's. 
Deze foto's komen uit een les van Tessa Roos (houding- en zitspecialist), waarbij ik samen met Ko aan het werk ben. Kobus is een revalidatiepaard en omscholingspaard. Ik deel de foto met jullie, omdat ik heel blij word van het beeld dat ik zie.

De bovenste foto laat zien dat Ko verticaal in evenwicht is, de voorwaarts neerwaartse tendens aan neemt en dus nageeft vanuit balans, maar nog geen horizontaal evenwicht heeft. Het gewicht is op de voorhand.
De onderste foto laat zien dat Ko nog steeds verticaal in evenwicht is maar ook al vele malen meer horizontaal in balans is en de onderlijn meer sluit. Het gewicht is meer naar de achterhand verplaatst en dus van de voorhand af. 
🙂

Positieve punten:

Ten eerste zie ik een paard wat een vriendelijke, rustige en ontspannen gezicht, mond en ooguitdrukking heeft. Het gehele beeld is zacht.
Ik zie een paard dat verticaal in evenwicht is en daarmee uit zichzelf voorwaarts neerwaarts gaat en nageeft, maar daarbij wel het neusje voor de loodlijn heeft.
Het voorbeen landt mooi naar voren op de grond. Het paard is beginnend in horizontaal evenwicht. Horizontaal evenwicht is een kwestie van trainen en kan maanden of soms jaren de tijd nodig hebben om hierin kracht op te bouwen. Echter, dit is wel heel belangrijk omdat het paard leert om minder gewicht op de voorhand te hebben.
De rug (bovenlijn) is opgebold, het paard maakt een schoftlift en loopt over de gehele rug. Er is tevens een mooi opwaarts evenredig verdeeld boogje in de hals die ontstaat vanuit de boeg regio.
Er is ruimte voor het achterbeen om onder te treden en op correcte wijze te gaan dragen in plaats van stuwen. Het paard leert om de onderlijn verder te gaan sluiten.

Verbeterpunten:

Dit paard heeft veel moeite met het behouden van de lengte van zijn hals. Gezien zijn leeftijd (19 jaar) is er vermoedelijk wat halsartrose, maar ik verwacht nog wel dat het uitschuiven van de halswervels zal verbeteren naarmate hij sterker en soepeler wordt.
Komende maanden wil ik verder met hem werken aan nog meer horizontaal evenwicht en daarmee meer oprichting en dus het sluiten van zijn onderlijn.


Je ziet dat ik op de foto in een lichte 'verlichte zit' zit, maar ik zit zelf wel in balans. Veelal denken mensen dat als je in verlichte zit zit, dat je automatisch je gewicht naar voren verplaatst, maar als goed kijkt zie je dat ik zelfs mijn gewicht iets naar achter hebt. Dat was voor Ko de reden om aan de voorkant omhoog te komen. Een verlichte zit is vaak zeer behulpzaam voor het paard omdat je daarmee het voor het paard makkelijker maakt om zijn rug te liften. Uiteindelijk als Ko meer in balans komt, zal ik mijn bovenlichaam verder rechtop plaatsen.

E-mailen
Bellen
Map
Info