Over mij

EquiPurus is opgezet, met als doel paarden te helpen met hun revalidatie, blessurevrij te maken en blessurevrij te blijven. Ik help paard en eigenaar het juiste pad te gaan bewandelen!


Mijn naam is Alexandra van der Hout, het gezicht achter EquiPurus. Ik ben van huis uit humaan fysiotherapeut vanaf 2007 en humaan manueel therapeut vanaf 2012. In de loop der jaren heb ik een hoop ervaring opgedaan en ontzettend veel cursussen gedaan zoals mobilisatie- en fascietechnieken, dry needling, voeding, etcetera. Na jarenlang in de humane revalidatie te hebben gewerkt, kriebelde het behoorlijk om de stap naar dieren te maken. Ik ben van jongs af aan stapelgek op dieren en ik ben ook een echt ‘paardenmeisje’. Voor mij was de link al zeer snel gelegd! 


In 2014 kocht ik mijn eerste eigen paard, een 4-jarige schimmelruin. Hij had slechts enkele keren een zadel op zijn rug gehad en was verder een onbeleerd paard. De eerste 1,5 jaar ging alles prima met hem. Op een dag haalde ik mijn paard uit de wei, en ik zag dat hij kreupel liep. Het was goed mis met hem! Ik dacht dat hij was uitgegleden in de wei, maar al snel werd duidelijk dat hij waarschijnlijk al zwaar overbelast was en dat het ‘slippertje’ in de wei de spreekwoordelijke emmer had doen overlopen. Na verschillende dierenartsen te hebben geraadpleegd (hoe frustrerend…) was er uiteindelijk één dierenarts die een diagnose stelde; mijn paard had forse schade aan zijn knie (meniscusletsel en een gat in het kraakbeen van zijn gewricht). De enige optie was opereren, met een kans van slechts 10% herstel tot recreatiepaard...


Het was dus erop of onder. Ik koos voor erop, maar op voorwaarde dat ik alles op alles zou zetten om de revalidatie te laten slagen, want het was tenslotte onze enige kans. Op ons pad kwam Karin Leibbrandt, dierenarts en revalidatietrainer.. Samen met haar ben ik mijn paard gaan revalideren. Van stokkreupel na de operatie naar ruimschoots acceptabel tot nu. Hij heeft nog altijd een zwakke knie met schade en artrose, maar ik heb hem zelf gerevalideerd met bloed, zweet en liters aan tranen. Hij is happy. Ik dus ook.


Bij Karin Leibbrandt ben ik de opleiding 'Revalidatie- en sporttrainer voor paarden' gaan volgen via EquiCare Plus. In de tussentijd ben ik een hoop wijzer geworden op alle vlakken van het paard: anatomie, biomechanica, fysiologie, stofwisseling, zenuwstelsel, orgaanstelsel, pathologie en blessures. Na een paar maanden werd dat al snel aangevuld met het serieuzere werk en ben ik opgeleid tot MyoFasciaal Release therapeut. Dit legde 'het puntje op de i' wat ik in de humane revalidatiewereld miste; mijn liefde voor paarden. Deze liefde combineer ik graag met mijn kennis en ervaring in de revalidatie, aangevuld met behandeling en training op een gezonde, paardvriendelijke en biomechanische wijze bij paarden.


Aangezien de juiste voeding een zeer essentiële rol speelt bij paarden en bij paardenrevalidatie heb ik me afgelopen tijd verder verdiept in voeding en kruiden voor paarden. Dit heeft er toe geleid dat ik individueel uitgemeten kruidenmixen voor paarden maak en verkoop.

Naast dit werk ben ik tevens hoofddocent aan de opleiding 'Myofasciaal Release Therapeut voor Paarden', ben ik gastdocent aan de opleiding 'Revalidatie- en sporttrainer voor Paarden' en geef ik regelmatig workshops, clinics en webinars.

E-mailen
Bellen
Map
Info