Je paard revalideren? Wat nu?

Een revalildatieproces is een veeleisend proces; het kost tijd, geduld en een hoop energie. Soms letterlijk bloed, zweet en tranen. Ik weet er alles van! Als revalidatietrainer en revalidatie-/fasciatherapeut help ik je graag bij dit proces. Om het proces zo soepel en goed mogelijk te laten verlopen werk ik indien nodig samen met een aantal specialisten. Je kunt direct contact opnemen met mij, maar je kunt ook eerst contact opnemen met Equicare Plus om het paard uitgebreid medisch te laten onderzoeken.

Het lijntje wat ik heb met EquiCare Plus is heel kort. Equicare-Plus is met name gespecialiseerd in het opsporen en behandelen van paarden met (vage) klachten in het bewegingsapparaat, wervelkolom en paarden met rij-technische problemen.

Is jouw paard geblesseerd, dan is uiteraard de eerste stap contact opnemen met een dierenarts. Zelf werk ik intensief samen met Karin Leibbrandt als dierenarts. Karin is al meer dan 20 jaar gespecialiseerd in blessures, behandeling, training en het revalideren van paarden. Karin heeft ook een boek geschreven; absoluut een must voor iedere paardeneigenaar: "Je paard succesvol trainen; paardvriendelijk presteren met het moderne sportpaard." Klik hier om te bestellen.  

Daarnaast kan ik een thermografisch onderzoek aanraden via Hans Arendse. In een thermografisch onderzoek wordt het hele paard in kaart gebracht, van top tot teen, waarin alle blokkades oplichten op de beelden. 

Ik kan jullie helpen met het maken van een volledig revalidatieplan. Hierbij kijk ik naar het volledige paard, van top tot teen, van neusje tot staart, inclusief training, behandeling en therapie, mentale balans en gedrag, hoeven, harnachement waaronder zadel en hoofdstel, voeding, supplementen, huisvesting, etc. Met als doel een geslaagde revalidatie, maar ook als doel preventie van recidieven door de oorzaken van de blessure voor zover als mogelijk weg te nemen. Zit ik te ver buiten je regio (bij twijfel; neem gerust contact op! Ik rij veel routes door NL): voor een overzicht van alle revalidatietrainers klik hier!

Een paard revalideren betreft vaak een uitgebreid plan. Met 'even een keer behandelen' kom je er vaak niet. Soms duurt een revalidatie maanden, maar soms zelfs jaren.  


Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een blessure bij een paard natuurlijk niet zomaar ontstaat. Hier kunnen enkele aanleidingen voor zijn. Als paardeneigenaar is het belangrijk om te weten en in mijn ogen de eerste stap naar een geslaagde revalidatie! Ken je de oorzaak van de blessure, dan kan je er tenslotte in de meeste gevallen iets aan doen. De meest voorkomende aanleidingen van blessures zijn de volgende 3 punten:

- Overbelasting. Bij overbelasting spelen 3 factoren een rol:

  1.  Scheefstanden van gewrichten of de wervelkolom zouden de oorzaak kunnen zijn van onder andere een verkeerd bewegingspatroon en disbalans, door een opgelopen blessure, of van een incorrecte hoefbeenbalans.
  2.  Overtraining, bijvoorbeeld bij paarden die te vaak en te lang getraind worden op een incorrecte manier.
  3.  Spierdisbalans. Het functioneren en bewegen van het paardenlichaam vereist een balans tussen de spierlengte en spierkracht tussen tegengestelde spieren rond een gewricht. Een normale hoeveelheid tegenkracht tussen de spiergroepen is nodig om het bot in het midden van het gewricht te houden. Spier disbalansen ontstaan wanneer de tegengestelde spier te zwak, te stijf of te verstrakt is door fasciaal weefsel. Hierdoor geeft de spier niet de juiste hoeveelheid kracht die nodig is om het gewricht stabiel te houden en dus ontstaat er een vorm van actieve instabiliteit. Het is daarom des te belangrijker om je paard regelmatig te laten behandelen. Spiegel het naar jezelf bijvoorbeeld en denk aan lage rugklachten als je lang staat of denk aan nekklachten als je in een verkeerde houding achter de computer zit.

- Trauma komt uiteraard ook veel voor. In mijn optiek spelen er 2 verschillende soorten trauma. 

    1. acuut trauma bijvoorbeeld door een trap van een ander paard. 

    2. Het zogenaamde 'verstappen'. Een paard verstapt zich vaak niet ‘zomaar’. Misschien is hier al enige mate aan overbelasting aan vooraf gegaan, waardoor de coördinatie en propriocepties (=  het ontvangen en verwerken van prikkels die in het eigen lichaam ontstaan) al verminderd is. Een simpele verstapping bij het paard kan dus al grote gevolgen hebben.

- Stress. Net zoals wij stress ervaren, kunnen ook paarden stress ervaren. Heb je zelf wel eens last van je nek op het moment dat je gespannen bent? Stress is iets waar zowel mens als paard hedendaags mee te maken krijgt. Paarden kunnen chronisch stress krijgen door o.a. training en huisvesting, maar ook zeker door pijn en discomfort in hun lijf.



E-mailen
Bellen
Map
Info